Návrh postupů stanovení efektivnosti biotechnických protierozních opatření /

Degradace půdy způsobená vodní erozí a její dopady. Omezení negativních dopadů degradace půdy pomocí protierozních opatření v povodí. Náklady spojené s realizací a provozem ochranných opatření. Záchytný průleh jako základní prvek systému protierozních opatření v povodí. Návrh a prověření postupů pro...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autoři: Štěpánková, Pavla (Autor), Chlubna, Libor (Autor), Drbal, Karel (Autor), Sobotková, Veronika (Autor), Dumbrovský, Miroslav (Autor)
Médium: Články z časopisů
Témata:
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Popis
Shrnutí:Degradace půdy způsobená vodní erozí a její dopady. Omezení negativních dopadů degradace půdy pomocí protierozních opatření v povodí. Náklady spojené s realizací a provozem ochranných opatření. Záchytný průleh jako základní prvek systému protierozních opatření v povodí. Návrh a prověření postupů pro posouzení efektivnosti protierozního opatření typu záchytný průleh. Metodika analýz prováděných na modelové lokalitě v povodí Hostišovského potoka. Charakteristiky jednotlivých posuzovaných variant záchytného průlehu na modelové lokalitě. Stanovení objemu eroze (ztráty půdy) pro stav před a po realizaci protierozního opatření. Stanovení pořizovacích a provozních nákladů na opatření. Stanovení nepřímých nákladů spojených s realizací a provozem ochranných opatření (odtěžení sedimentů z vodního toku, snížení produkce půdy, náhrada ekonomické újmy). Určení ekonomicky nejefektivnějších variant záchytného průlehu na základě výsledků analýzy nákladů a užitků.
ISSN:0322-8916