Stream ecology. Structure and function of running waters - Allan, J.D. (Kluwer Academic Publishers, 2001)
Fyzikální procesy probíhající v říčních systémech. Charakteristika říčních koryt. Proudění v korytech vodních toků. Chemismus říční vody. Fyzikální faktory významné pro biotu. Autotrofní organismy. Heterotrofní zdroje energie. Trofické vztahy. Predace a její důsledky. Býložravost. Konkurenční vztahy. Unášení organismů proudem. Společenstva tekoucích vod. Organická hmota v ekosystémech tekoucích vod. Dynamika živin. Změny tekoucích vod vyvolané lidskou činností (úpravy toků, výstavba přehrad, přeměna půdy, zavlečení cizích organismů, změna klimatu).