Statistická ročenka životního prostředí České republiky 2002 : Statistical environmental yerbook of the Czech Republic 2002 (MŽP ČR, 2002)
Příčiny změn životního prostředí a ovlivňující faktory (osídlení a pohyb obyvatelstva, výroba a spotřeba, odpady). Stav a vývoj složek prostředí (ovzduší, voda, horninové prostředí a půda, lesy, živá příroda, fyzikální pole). Životní prostředí a zdraví. Nástroje politiky životního prostředí (právní předpisy v oblasti životního prostředí, organizace řízení péče o životní prostředí, poplatkový systém, výdaje na životní prostředí, národní program označování výrobků ochrannou známkou "Ekologicky šetrný výrobek", posuzování vlivů na životní prostředí - EIA). Mezinárodní srovnání v ukazatelích OECD. Mezinárodní spolupráce. Výchova, vzdělávání, osvěta a práce s veřejností v oblasti životního prostředí. Názory a postoje veřejnosti.