Biomonitoring českého Labe : výsledky z let 1993-1996-1999 - Fuksa, Josef K. (Výzkum pro praxi, 2002)
Biomonitoring říčních ekosystémů: metodiky biomonitoringu, srovnatelnost výsledků z různých profilů a toků, sledované složky labského ekosystému (ichtyofauna, fytoplankton, makrozoobentos, sedimenty, biofilm, bioakumulace mlže Dreissena polymorpha). Postup prací v období 1993-1999. Měrné profily. Metody vzorkování jednotlivých složek. Reprodukovatelnost výsledků. Výsledky: jakost vody, ichtyofauna (druhová skladba, kontaminace biomasy), fytoplankton, makrozoobentos (druhová skladba, kontaminace biomasy), sedimenty (celková situace v podélném profilu, vývoj kontaminace sedimentů), biofilm (celková situace, změny kontaminace biofilmů), akumulace polutantů v mlžích Dreissena polymorpha. Vztahy mezi sledovanými složkami ekosystému. Celkové zhodnocení změn v období 1993-1996-1999. Doporučení pro další sledování.