Počasí - moderní předpovědní metody, prevence a snižování následků katastrof : krizové situace způsobené přírodními vlivy (Ministerstvo životního prostředí, 2002)
Obsah: Úloha Českého hydrometeorologického ústavu v krizových situacích způsobených především přírodními živly (Obrusník I.) - Předpověď počasí a modely atmosféry (Brožková R.) - Využití metod dálkové detekce pro předpovědní a výstražnou službu (Šálek M. - Kráčmar J.) - Silné bouře a tornáda na území České republiky (Setvák M.) - Problematika v předpovědní a hlásné povodňové službě (Kubát J.) - Využití hydrologických modelů a perspektivy jejich rozvoje u nás (Řičicová P. - Krejčí J.) - Smogové situace, chemické havárie, modelování šíření znečištění (Keder J.) - Silniční meteorologie - varovný a ekologický fenomén přelomu tisíciletí (Škuthan M.) - Meteorologické zajištění provozu jaderných elektráren (Vozobule V.) - Bezpečnost osob v blízkosti konvektivních bouří (Setvák M. - Šálek M. - Franc M.).