Extrémní hydrologické jevy v povodích = sborník příspěvků z Workshopu 2000 ke grantovému projektu Grantové agentury České republiky "Extrémní hydrologické jevy v povodích" reg.č. 103/99/1470 konaného dne 22. listopadu 2000 v Praze = Proceedings of Workshop 2000 organised by the grant project of the Grant Agency of the Czech Republic on Extreme Hydrological Events in Catchments No. 103/99/1470, November 22, 2000, Prague - Patera, Adolf; Váška, Jiří; Jakubíková, Alena (České vysoké učení technické, Fakulta stavební : Česká vědeckotechnická vodohospodářská společnost, 2000)
Obsah: Současné otázky výzkumu extrémních hydrologických jevů (Patera A.) - Metody a modely hydrologických prognóz ve vztahu k extrémním hydrologickým jevům (Řičicová P.) - Matematické modelování šíření povodňových vln v povodí Divoké Orlice (HavlíkA.) - Funkce a možnosti krajiny při zvládání extrémních hydrologických situací (Váška J.) - Určení potenciální produkce povrchového odtoku z území (Dostál T.- aj.) - AquaLogic - dalšíbudování systému (Lett P.) - Mapování povodněmi ohrožené oblasti Orlicko (Vepřek K. - aj.) - Optimalizační model vodní nádrže (Korsuň S.) - Analýza hydrologického sucha v povodí horní Metuje a Orlice (Kašpárek L. - Novický O.) - Digitalizace databáze pro modelové řešení povodňové situace v intravilánech obcí na D.Orlici (Brych K. - aj.) - Katagorizace zemědělských odvodňovacích systémů v modelových povodích Orlice (Kulhavý Z. - aj.) - Katastrofální povodeň na Hornej Svinke v r.1998 (Lukáč M. - aj.) - Geotechnické problémy zaplavovaných území (Hulla J. - Súľovská M.) - Povodně a bezpečnost přehrad (Votruba L.) - Protipovodňové instrukce pro Prahu v minulosti (Munzar J.) - Teoretické základy matematického modelování povodňových situací (Zeman E. - aj.) - Model GIS pro potřeby prostorové analýzy odtokových a transportních procesů v povodí Orlice (Žaloudík J.) - Vývoj povodňového koryta Bečvy (Kirchner K. - aj.) - Zavádění předpovědního hydrologického modelu Aqualog do provozu na plzeňské pobočce ČHMÚ (Boříková L. - Kopeček P.) - Návrh metodiky mapování a hodnocení fluviálních tvarů a procesů hydrografické sítě krajiny (Máčka Z.) - Hodnocenígeografických podmínek vzniku extrémních hydrologických jevů v povodích (Kříž H. - Kolejka J.) - Bezpečnost vodohospodářských objektů za rok 2000 (Jandora J. - aj.) - Klasifikace inundačních území a předpovídání povodňových škod na bázi 2D numerického modelování (Valenta P. - aj.) - Řešení vlivů extrémních hydrologických jevů na zásobování vodou (Čiháková I.) - Řešení vlivů extrémních jevů na odvodňování urbanizovaného území (Synáčková M.) - Hodnocení předpovědi srážek pro vstup do hydrologických modelů (Daňhelka J.) - Předpovědi průtoků v povodí Orlice (Hančarová E.) - Matematické modelování předpovědi průtoků na pobočce ČHMÚ v Ústí nad Labem (Šrejber J.) - Časoprostorové řešení průběhu děšťové srážky na malých povodích (Máca P.) - Historická povodeň v povodí Blšanky a Střely v květnu 1872 (Křivková J.) - Hodnocení podmínek vzniku extrémních hydrologických jevů v krajině metodami hydrologického modelování a GIS (Cudlín P. - aj.) - Důsledky povodně v červenci 1997 na změnu vegetace a způsoby využívání krajiny v říčních nivách Dřevnice a přilehlé části řeky Moravy (Cudlín P. - aj.) - Povodně 1954-2000 v malých lesnatých severomoravských povodích (Bíba M. - aj.).