Průvodce ochranou životního prostředí - Tichotová, Přibyslava (ISV, 1998)
Orgány státní správy a jejich působnost v oblasti životního prostředí. Obecné povinnosti z hlediska ochrany životního prostředí (územní a stavební řízení, posuzování vlivů na životní prostředí). Povinnosti podnikatelských a jiných subjektů z hlediska ochrany jednotlivých složek životního prostředí: vodní hospodářství, ochrana ovzduší, odpadové hospodářství, ochrana přírody, ochrana zdraví, ochrana půdního fondu, ochrana nerostného bohatství. Působnost obcí v životním prostředí. Státní podpora z hlediska ochrany životního prostředí. Odborná způsobilost pro výkon některých činností v životním prostředí. Pokuty a jiné sankce za porušování předpisů v ochraně životního prostředí. Příklad postupu podnikatelských a jiných subjektů při konkrétní činnosti. Harmonizace legislativy České republiky v oblasti životního prostředí s předpisy Evropské unie.