Akční program Labe (Mezinárodní komise pro ochranu Labe, 1995)
Opatření ke snížení odtoků škodlivých látek v Labi a jeho povodí. Opatření ke zlepšení biotopních struktur Labe a jeho hlavních přítoků, včetně vymezení chráněných úzení. Opatření k ochraně předhavarijním znečištěním vod. Monitorování - zásady minimálního rozsahu sledování emisí odpadních vod, monitorování Labe a jeho hlavních přítoků v oblasti vody, sedimentů a akvatických živočišných společenstev. Hodnocení: klasifikace jakosti vody v Labi, hydroekologický posuzovací rastr, hydrologická situace v povodí Labe. Priority výzkumu: metody a strategie zdokumentování současného stavu, kontroly a hodnocení znečištění škodlivýmil átkami, ekologické aspekty, sanační technologie. Odhad nákladů. Přílohy: Seznam látek, jejichž emise je nutno snížit. Výstavba komunálních ČOV s největším vlivem na snížení znečištění. Minimální požadavky na vypouštění odpadních vod z průmyslového oboru výroba celulózy. Opatření ke zlepšení migrace ryb.