Mikrobiologické kultivační metody kontroly jakosti vod. - Häusler, Jiří (Vodovody, kanalizace)
Charakter mikrobiologického pracoviště. Pracovní režim: všeobecné zásady, zásady bezpečnosti práce, zařízení, přístrojové vybavení a pomůcky na mikrobiologickém pracovišti (laboratorní nábytek, přístrojové vybavení, sterilizační zařízení, laboratorní pomůcky, laboratorní sklo). Příprava laboratorního skla a pomůcek. Kultivační média: jednotlivé druhy, dělení médií podle složení a účelu kultivace, podle koncentrace substrátu, atd. Sterilizace: mechanismus, způsoby (suchým teplem, vlhkým teplem, plynem, filtrací, UV zářením, katodovými paprsky atd.). Zásady aseptické práce.