Stream hydrology : an introduction for ecologists - Gordon, N.D. (J. Wiley & Sons, 1993)
Voda jako tekutina - fyzikální vlastnosti (hustota, viskozita, termální vlastnosti, rozpuštěný kyslík). Způsoby studia vlastností toku. Jak získat data o kvalitě toku, jeho zdrojích, způsoby kvalifikace. Charakteristiky povodí, hydrografy průtoků, měření toku. Měření vodní hladiny, přítoků a odtoků, materiálu dna (piezometry, vodoměrné stanice). Studium průtoku vody v toku: ustálené a neustálené proudění, laminární a turbulemtní proudění, hydraulika. Povodně, fluviální geometrie, koryto. Pohyb plavenin a jejich depozice. Metody zpracování údajů o toku. Klasifikace toků a jejich řízení, fyzikální a matematické modelování.