Biosféra a lidstvo - Kudrna, Karel (Academia, 1988)
Zákony biosféry (vodní komponenta biosféry). Makrosystém Země a jeho sféry. Intenzivní rozvoj lidské společnosti a biosféra. Možnosti modelování energetických procesů v ekologických systémech. Biosféra a společenskoekonomický rozvoj. Právní úpravy ochrany, využívání, přeměny a reprodukce přírodních zdrojů biosféry a mezinárodní spolupráce.