Land of the Underground Rain/ Irrigation On The Texas High Plains, 1910-1970 - Green, Donald E. (University of Texas Press, 1973)
Nedostatek povrchové vody, který tak poznamenal Great Plains, je ještě charakteristickější pro jeho pododdělení, Texas High Plains. Osadníci na náhorní plošině byli nuceni používat čerpací technologii k čerpání obrovských zdrojů podzemní vody – podzemního deště – pod jejím plochým povrchem. Vývoj od větrných mlýnů k moderním vysokorychlostním zavlažovacím čerpadlům probíhal několik desetiletí. Tři fáze charakterizovaly pohyb směrem k zavlažování. V období od roku 1910 do roku 1920 se v regionu poprvé objevily velkoobjemové čerpací stanice, ale vzhledem k národním a regionálním okolnostem byly tyto předčasné snahy z velké části neúspěšné. Druhá fáze začala jako reakce na sucho v Dust Bowl a pokračovala do 50. let 20. století. V roce 1959 se zavlažování stalo důležitým aspektem prosperující ekonomiky High Plains. Dekáda 60. let byla charakterizována především rostoucím znepokojením nad klesající hladinou podzemní vody způsobenou masivním čerpáním a průzkumy dalších vodních zdrojů. Land of the Underground Rain je studie o lidském využití a hrozícím vyčerpání nejcennějšího přírodního zdroje High Plains. Podzemní voda byla tak hojná, že osadníci věřili, že nevyčerpatelně teče z nějakého vzdáleného místa nebo záhadně z obří podzemní řeky. Bez ohledu na zdroj se domnívali, že je neustále doplňován, a až do 50. let 20. století se obecně stavěli proti efektivní ochraně podzemní vody. Rostoucí počet slabých a suchých vrtů pak ukázal, že obyvatelé Plains „těží“ vyčerpatelný zdroj. Oblast Texas High Plains byla mnohem úspěšnější ve využívání svého zdroje než v jeho ochraně. Samotný úspěch jeho čerpací technologie způsobil ekologickou krizi. Problém způsobený hrozícím vyčerpáním tohoto zdroje stále čeká na řešení. Tato studie je první komplexní historií zavlažování na Texas High Plains a je to první komplexní zpracování vývoje zavlažování čerpadlem ve dvacátém století v jakékoli oblasti Spojených států.