Náplně denitrifikačních bioreaktorů - Schrippelová, Kateřina
Denitrifikační bioreaktory jako inovativní technologie pro snižování koncentrací dusičnanů. Hlavním procesem odbourávání dusíku v denitrifikačním bioreaktoru je heterotrofní denitrifikace. Denitrifikační bioreaktor je naplněn organickým materiálem. Předloženy výsledky statických testů vyluhovatelnosti dřevní štěpky 6 různých druhů dřevin, potenciálně používaných jako náplň denitrifikačních bioreaktorů. Ve vodných výluzích byly stanoveny fyzikálně-chemické parametry a provedeny testy ekotoxicity. Nejlepší výsledky byly dosaženy se směsí kůry z borovice a modřínu a topolovou štěpkou. Naopak jako nejméně vhodné se ukázaly štěpky z akátu a dubu, které vykazují nadměrné vyluhování organických látek a toxicitu výluhu.