Zajištění jakosti pitné vody při zásobování obyvatelstva malých obcí z místních vodních zdrojů - Datel, Josef V.
Představeny hlavní principy Metodiky komplexního řízení malých vodních zdrojů pro optimální zajištění jakosti pitné vody za běžných i mimořádných situací. Jakost pitné vody z malých vodních zdrojů je dle údajů Státního zdravotního ústavu dlouhodobě horší než voda z velkých vodárenských sítí. Management malých vodních zdrojů má svá specifika, která metodika zohledňuje za účelem dosažení souladu s platnými předpisy, optimálního technického stavu a provozu vodního zdroje a zajištění jeho co nejlepší ochrany. Hlavní součástí metodiky je pasportizační formulář, shromažďující všechny potřebné informace o vodním zdroji. Druhá část metodiky zahrnuje postupy odborného vyhodnocení shromážděných dat a návrh opatření ke zlepšení stavu. Závěrečná část se zabývá nouzovým zásobováním pitnou vodou na úrovni malé obce.