Perspektivní využití fotokatalyticky aktivních nátěrů a nanotechnologií k ošetření povrhů v provozu úpraven vody - Říhová Ambrožová, Jana
Výskyt řas, popř. plísní na stěnách a stropech místností ve vodárenských objektech v důsledku mikroklimatických podmínek (vlhko, světlo, teplo). Mechanické, fyzikální a chemické postupy pro ošetření povrchů a odstranění znečištění. Použití fotoaktivních nátěrů s obsahem ftalocyaninů (FTC). Vznik nepříznivého prostředí pro růst biologického nárůstu na stěnách v důsledku uvolnění aktivního kyslíku po osvitu molekul ftalocyaninů. Prezentovány výsledky z dlouhodobých experimentů několika formulací nátěrů s příměsí FTC na různých lokalitách. Dochází k výraznému potlačení nárůstů biomasy na ošetřených stěnách sledovaných objektů. Použití těchto nátěrů vede ke zvýšení kvality čistoty prostředí technologických prostor. Laboratorní testování přípravků obsahujících nanočástice stříbra. Probíhá příprava metodiky testů.