Zamyšlení nad vodní stopou - ukazatelem udržitelného hospodaření s vodou - Hák, Tomáš
Vzrůstající a vzájemně si konkurující nároky na vodní zdroje ze strany člověka a ekosystémů. Potřeba nových přístupů k hodnocení užití vody. Nové přístupy a ukazatele vedou k identifikaci hlavních příčin i dopadů neuspokojivého stavu vodních ekosystémů. Koncept virtuální vody se třemi složkami - zelenou, modrou a šedou. Nový ukazatel - vodní stopa. Zahrnuje kromě zjevně spotřebované povrchové či podzemní vody (tzv. modré vody) i spotřebu vody vázané v půdě (tzv. zelenou vodu) a znečištění (tzv. šedou vodu). Vodní stopa jako doplňkový ukazatel hospodaření s vodními zdroji v ČR.