Výskyt vybraných látek nepodléhajících pravidelnému sledování v hydrosféře ČR /

Zjištění výskytu pesticidních látek, které nepodléhají pravidelnému monitoringu v hydrosféře. Kritéria jejich výběru - látky s roční spotřebou nad 10 000 kg, látky s nízkou přijatelnou denní dávkou (ADI), nebezpečné látky podle klasifikace WHO. Vybrané pesticidy: carboxin, phenmedipham, carbendazim...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autoři: Očenášková, Věra (Autor), Chrastina, David (Autor), Medek, Petr (Autor), Jursíková, Kristýna (Autor), Jobánek, Roman (Autor), Martinková, Pavla (Autor)
Médium: Články z časopisů
Témata:
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Popis
Shrnutí:Zjištění výskytu pesticidních látek, které nepodléhají pravidelnému monitoringu v hydrosféře. Kritéria jejich výběru - látky s roční spotřebou nad 10 000 kg, látky s nízkou přijatelnou denní dávkou (ADI), nebezpečné látky podle klasifikace WHO. Vybrané pesticidy: carboxin, phenmedipham, carbendazim, chloridazon, fenpropidin, spiroxamin, diquat-dibromid, clomazon a cypermethrin, fluroxypyr, glyfosát a AMPA (aminomethylphosphonic acid). Stanovení látek v povrchové vodě metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí, kapalinovou chromatografií s hmotnostní detekcí nebo s fluorescenční detekcí. Nejčastější výskyt v kvantifikovaném množství fungicidu carbendazim, v detekovatelném množstí - cypermethrin, diquat dibromid, ojediněle chloridazon. Doporučení pro pravidelné sledování carbendazimu, fluroxypyru a cypermethrinu.
ISSN:0322-8916