Vliv úhrnů a intenzit dešťů na ztráty půdy vodní erozí - Janeček, Miloslav
Zemědělské půdy a jejich ohroženost vodní erozí na území České republiky. Určení hodnot faktoru erozní účinnosti deště (R-faktoru) pro území ČR s využitím rozsáhlého souboru srážkoměrných dat z 31 ombrografických stanic ČHMÚ. Metodika zpracování srážkoměrných dat. Vypočítané hodnoty R-faktoru pro jednotlivé stanice. Průměrné hodnoty R-faktoru pro celé území ČR a pro jednotlivé hodnocené roky (1971-2000). Ověření použitých kritérií R-faktoru. Hledání a kvantifikace příčin vodní eroze na základě údajů o úhrnech a intenzitách dešťů z experimentálních ploch u Třebsína v okrese Praha-západ. Zjištěná závislost ztráty půdy a velikosti povrchového odtoku na úhrnu a intenzitě deště.