Funkce lesa v oběhu vody a regionálním klimatu - Pokorný, Jan
Volné pokračování článku z předchozího čísla časopisu (Vodní hospodářství, č. 7/2011, s. 284-286) zabývajícího se vzájemnými vztahy mezi sluneční energií, vodou, rostlinami a klimatem. Problematika ztráty hlavních ekosystémových funkcí krajiny z důvodu nedostatku vody. Role lesa v oběhu vody v krajině a v regionálním klimatu. Hydrologické a klimatické následky odlesnění - ztráta vody v krajině, změny toků sluneční energie. Porovnání distribuce sluneční energie v lesním porostu a v odlesněném území stejné rozlohy.