A fluidized layer of granular material used for the separation of particulate impurities in drinking water treatment - Pivokonský, Martin
Problematika separace nečistot v procesu úpravy pitné vody. Studium možností využití fluidní vrstvy zrnitého materiálu pro přímou separaci destabilizovaných nečistot. Testování fluidní vrstvy na poloprovozním modelu instalovaném v úpravně vody Želivka. Popis poloprovozního modelu fluidní vrstvy, kvalitativní parametry použité surové vody, metodika prováděných testů. Hodnocení agregační a separační účinnosti fluidní vrstvy při různých provozních podmínkách. Vliv sledovaných provozních parametrů (technologické uspořádání, velikost zrn náplně, dávka destabilizačního činidla, stupeň agregace destabilizovaných částic, teplota, gradient rychlosti, doba zdržení) na separační účinnost fluidní vrstvy.