Možnosti stanovení uhlovodíků C10-C40 v kompostech a kalech metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem s klasickým injektorem s děličem a bez děliče toku - Kuráň, Pavel
Výskyt a zdroje uhlovodíků C10-C40 v životním prostředí. Problematika stanovení uhlovodíků C10-C40 v pevných matricích. Vývoj vhodné metodiky pro sledování obsahu uhlovodíků C10-C40 v pevných matricích. Experimentální ověření metodiky na reálných vzorcích kompostů a kalů. Zařízení a chemikálie použité v experimentech. Příprava modelových matric (modelový kal, modelová zemina, modelová písčitá zemina). Přídavek standardů k modelovým matricím. Odběr reálných vzorků kalů a kompostů. Extrakce a čištění vzorků. Postup analýzy uhlovodíků C10-C40 ve vzorcích metodou plynové chromatografie (GC) s plamenově-ionizačním detektorem (FID) s klasickým injektorem s děličem a bez děliče toku. Výběr vložky pro injektor s děličem a bez děliče toku. Validace metody GC-FID. Výsledky měření reálných vzorků kalů a kompostů. Mez detekce a mez stanovitelnosti, výtěžnost metody, přesnost měření a nejistota výsledků měření. Vliv matrice na stanovení obsahu uhlovodíků C10-C40 metodou GC-FID. Zhodnocení vhodnosti vyvinuté metodiky pro stanovení obsahu uhlovodíků C10-C40 v pevných matricích (odpady, kaly, půdy, sedimenty).