Validácia zariadení na pasívne vzorkovanie organických prioritných látok v povrchových vodách - Vrana, Branislav
Problematika monitorování kvality povrchové vody podle požadavků Rámcové směrnice o vodě. Sledování prioritních organických látek v povrchových vodách. Používané způsoby odběru vzorků vody pro chemickou analýzu: bodové odběry, pasivní vzorkování. Princip funkce pasivních vzorkovačů. Terénní testování technologie pasivního vzorkování a její porovnání s bodovým odběrem vzorků. Příprava vzorkovačů typu SPMD (semipermeabilní membrány). Odběrová místa, umístění vzorkovačů na odběrových místech a doba expozice vzorkovačů. Zpracování vzorkovačů po 20 dnech expozice ve vodě. Odběr a zpracování bodových vzorků vody. Zpracování a analýza kontrolních vzorků. Koncentrace sledovaných organických polutantů získané pomocí SPMD. Meze stanovení vzorkovaných analytů dosažené pomocí pasivních vzorkovačů. Porovnání koncentrací znečišťujících látek stanovených pomocí pasivních vzorkovačů a z bodových odběrů vzorků. Zhodnocení vhodnosti technologie pasivního vzorkování pro monitorování prioritních organických látek v povrchových vodách.