Aplikace černouhelného materiálu při úpravě vody dvouvrstvou filtrací : Závěrečná zpráva o výsledcích provozního výzkumu z lokalit Brno a Gottwaldov - Novák, Zdeněk (VÚV, 1973)
Zpráva přináší výsledky z provozního vyhodnocování kamenouhelné drtě čs. původu v lokalitách provozního výzkumu OVHS Gottwaldov a MěVS Brno. přináší charakteristiku kamenouhelné drtě a upravovaných vod z hlediska vlastností fyzikálních, chemických, biologických a mikrobiologických. Zpráva uvádí podmínky všeobecké aplikace drtě v čs. úpravnách s jednovrstvými filtry s regenerací pouze vodou. Na základě vyhodnocení výsledků z provozu se přistupuje k závěrečnému návrhu zrnitostí filtrač. materiálů dvouvrstvých filtrů vesměs čs. původu. Ve zprávě se dále uvádějí parametry regenerace, rozsah použití dvouvrstvých filtrů v čs. úpravnách, jakož i závěrečné ekon. vyhodnocení tohoto druhu filtrace, její výhody a nevýhody.