Fluoridování pitných vod v ČSSR. Současný stav technologie a kontrola účinnosti fluoridování z hlediska hygienické a technologické hodnoty vody. - Novák, Zdeněk (VÚV, 1973)
Zpráva uvádí dosavadní názory na fluoridování pitné vody z hlediska hygienického a vodohospodářského. Pojednává o základních vlastnostech sloučenin fluoru se zřetelem na jejich aplikaci k umělému obohacování pitných vod o fyziologicky využitelné fluoridy nebo fluorokřemičitany. Byly stanoveny podmínky použití kapalných sloučenin fluoru k fluoridování na základě provozního ověření těchto hmot. Byly popsány a prověřeny anylytické metody fluoridování pitné vody a uvedeny hlavní přednosti automatického analyzátoru fy EIL, dodaného pro kontrolu fluoridování pitné vody v ČSSR. Byla popsána dávkovací technika výrobců zařízení v ČSSR a ze zahraničí.