Metodika hodnocení míry potenciálního ohrožení památek antropogenními a přírodními vlivy : Návrh metodiky - verze 01 - Forejtníková, Milena (VÚV TGM, v.v.i., 2013)
V současnosti je pro každý státem spravovaný památkový objekt v ČR zpracována různě podrobná dokumentace, která částečně zahrnuje i možná rizika ohrožení této památky. Jednoznačně převažuje podrobně zpracovaná dokumentace pro případ ohrožení požárem, přesné povodňové plány bohužel nejsou pro všechny ohrožené objekty podrobně zpracovány. Úroveň zpracování je většinou dána subjektivním pohledem zpracovatele. Jednotlivá rizika proto mohou být u konkrétní památky nadhodnocena nebo naopak opomenuta. Metodika popisuje jak posuzovat vybraná potenciální rizika u kulturních památek a plošně chráněných území - památkových rezervací, které podklady přednostně využívat a jaké postupy volit.