49th annual report : for the year 2008 (Biology Centre of the Academy of Sciences of the Czech Republic, v.v.i., Institute of Hydrobiology, 2010)
Vědecká rada ústavu, zaměření ústavu, přehled projektů, mezinárodní spolupráce. Přehled činnosti v roce 2008. Výzkum v oblasti nádrží a jezer - pravidelný monitoring nádrží Slapy a Římov (rozpuštěné a rozptýlené látky ve vodě, mikrobiální charakteristika, chlorofyl a biomasa zooplanktonu, složení rybí obsádky v nádrži Římov, konkurenční vztahy mezi dominantními druhy fytoplanktonu v nádržích a další). Speciální výzkumy: velikostní selektivita v letní a zimní potravě kormorána velkého, fylogenetická a morfologická kontrola rodů Chroococcus a Limnococcus (sinice), diverzita pelagických bakterií ve stepních mokřadech poblíž maďarského Debrecenu, modelování transportu živin z povodí do povrchových vod, atd. Přehled publikací pracovníků ústavu.