Raci v České republice - Štambergová, Monika (Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2009)
Aktuální poznatky o stavu račích populací v našich vodách. Biologie raků. Rozšíření, systematika a původ raků. Nároky raků na kvalitu vody. Statut ochrany našich raků. Ohrožení a ochrana populací raků a jejich biotopů. Přírodní a antropogenní faktory ovlivňující račí populace. V přílohách mj.: určovací klíč našich raků, metodiky mapování výskytu raků, přehled lokalit výskytu původních evropských a nepůvodních severoamerických druhů raků v ČR, zásady pro reintrodukci původních druhů raků a obnovu jejich stanovišť.