K problematice náhrad hodnot pod mezí stanovitelnosti při chemických analýzách a monitorování stavu vod : vliv náhrady hodnot pod mezí stanovitelnosti polovinou meze stanovitelnosti na statistické charakteristiky souborů hodnot - Nesměrák, Ivan (Výzkum pro praxi, 2009)
Nahrazování hodnot pod mezí stanovitelnosti polovinou této hodnoty při měření jakosti vody v tocích a hodnocení provozu čistíren odpadních vod. Ověřování dopadu náhrady hodnot pod mezí stanovitelnosti polovinou meze stanovitelnosti na výpočet statistických charakteristik souborů koncentrací látek a látkových odnosů. Zatížení statistických charakteristik koncentrací a látkových odnosů určitou chybou, stanovení velikosti této chyby v závislosti na procentním počtu hodnot pod mezí stanovitelnosti.