Údolní niva jako prostor ovlivňující průběh a následky povodní - Langhammer, Jakub (Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, 2008)
Analýza a kvantifikace vzájemných vztahů mezi stavem a vývojem údolní nivy a odtokovým procesem, zejména ve vztahu k hydrologickým extrémům. Tematické okruhy: povodňové riziko a protipovodňová ochrana, retenční a transformační potenciál povodí, vymezení údolní nivy a dynamika jejího vývoje.