Limnoecology : the ecology of lakes and streams - Lampert, Winfried (Oxford University Press, 2007)
Druhé vydání příručky týkající se souvislostí mezi limnologií a ekologií. Využití nových metod molekulární genetiky a izotopové techniky ve výzkumu sladkovodních ekosystémů. Důraz kladen na potravní řetězec, působení druhové diverzity a ekosystémů, změnu klimatu. Z obsahu: ekologie a evoluce, metody ekologického výzkumu, zvláštnosti vodního prostředí, budoucnost ekosystémů aj.