Metodický návod pro stanovení kovů v půdě (pro hygienické účely) - Čurdová, Eva (Státní zdravotní ústav, 1994)
Odběr půdního vzorku - příprava vzorku půdy - stanovení koncentrace vodíkových iontů - příprava kyselého výluhu - příprava totálního rozkladu - stanovení chromu, kadmia, olova, mědi plamennou technikou atomové absorpční spektrometrie - stanovení olova a kadmia diferenčně pulsní anodickou rozpouštěcí voltametrií - stanovení rtuti atomovou absorpcí-metodou studených par - stanovení rtuti pomocí přístroje TMA 254 - stanovení rtuti pomocí přístroje AMA 254 - kontrola jakosti analytických výsledků - limity