Určovací klíč exuvií evropských druhů vážek (Odonata) podřádu Anisoptera : příloha metodiky Českého svazu ochránců přírody č. 9 (Vážky, výzkum a ochrana) - Kohl, Stefan (Český svaz ochránců přírody Vlašim, 02/09 základní organizace, 2003)
Určování svleček je velmi významné, protože prázdné svlečky se dají běžně po vylíhnutí dospělců najít v okolí vod a není třeba lovit larvy živé. Klíč svleček významného švýcarského odonatologa zahrnuje celkem 54 druhů z čeledí šídlovitých, klínatkovitých, páskovcovitých, lesklicovitých a vážkovitých. Podrobně je zpracována metodika sběru a uchovávání exuvií vážek (práce v terénu, zpracování materiálu po návratu domů, určování, preparace), morfologie larev, srovnání larev a dospělců, morfologie a určovací znaky. Příručka je využitelná při průzkumech našich vážek a při monitoringu v systému a NATURA 2000.