Košetice Observatory – 25 years - Váňa, Milan (Czech Hydrometeorological Institute, 2014)
Přehled dvacetipětileté činnosti na observatoři Košetice - specializovaném pracovišti zabezpečujícím účast ČR v mezinárodních programech monitoringu kvality přírodního prostředí v regionálním měřítku. Fyzicko-geografická charakteristika monitorované oblasti (lokalizace, geologie, orografie, klima, hydrologie, hydrobiologie, pedologie, biogeografie, fauna, vegetace). Emise znečišťujících látek ve sledované oblasti. Měření prováděná observatoří Košetice a jejich výsledky: meteorologická a klimatologická měření, sluneční záření, kvalita ovzduší, kvalita srážek, povrchové vody, biologické monitorování, půda, perzistentní organické sloučeniny. Přehled literatury. Vybrané analýzy: trendy přízemního ozonu, pevné částice v ovzduší, dlouhodobé monitorování těkavých organických sloučenin, monitorování perzistentních organických polutantů, vývoj depozic síry, dusíku a ozonu v horských a zemědělských oblastech, monitorování atmosférického CO2.