Odhad dopadů klimatické změny na hydrologickou bilanci v ČR a možná adaptační opatření - Hanel, Martin (Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce, 2011)
Shrnutí výsledků pětiletého řešení projektu "Zpřesnění dosavadních odhadů dopadů klimatické změny v sektorech vodního hospodářství, zemědělství a lesnictví a návrhy adaptačních opatření". Podstata modelování klimatu, nejistoty spojené s modelováním a jejich kvantifikace. Probíhající změny klimatu. Výsledky modelování dopadů změny klimatu na hydrologický režim v České republice během 21. století. Možnosti zmírnění dopadů změny klimatu - výběr vhodných adaptačních opatření, zejména vzhledem k jejich potenciální účinnosti pro zmírnění dopadů extrémních srážek a sucha. Vyhodnocení účinnosti vybraných adaptačních opatření. Vybrané případové studie řešené ve VÚV TGM a týkající se adaptací na klimatickou změnu nebo modelování dopadů změny klimatu.