Atlas krajiny České republiky = Landscape atlas of the Czech Republic (Ministerstvo životního prostředí České republiky ; Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i., 2009)
Souborné kartografické dílo zobrazující současný stav poznání krajiny i její historický vývoj. Krajina jako objekt výzkumu, přístupy ke studiu krajiny. Geografická poloha - stručný přehled přírodních, ekonomických a kulturních hodnot evropské krajiny, základní informace o České republice. Historický vývoj krajiny, vývoj využívání krajiny. Výzkum jednotlivých složek přírodní krajiny: energie, ovzduší, geologické podmínky, reliéf, vodstvo, půda, rostliny, živočichové. Současná krajina - charakteristika obyvatelstva a sídel, ekonomické aktivity v krajině, využívání krajiny. Přírodní a kulturní hodnoty krajiny, ochrana přírodní krajiny a kulturního dědictví. Krajina jako prostor pro společnost - přírodní a antropogenní rizika, kvalita životního prostředí a její změny, limity a potenciály krajiny. Krajina v umění.