Tekoucí (povrchová) voda : právně-filosofický pohled na rozdílné způsoby vymezování ochrany vody a vodního prostředí - Kult, Arnošt (Výzkum pro praxi, 2010)
Podrobná právně-historická a lingvistická analýza pojmu tekoucí (povrchová) voda a zhodnocení některých aspektů jejího pojetí v římském, rakouském, českém a německém vodním právu. Historický vývoj vodního práva na území Čech, Moravy a Slezska do roku 1948 s ohledem na způsob vymezení jeho základních pojmů. Vodoprávní a přímo související obecně-právní teorie 19. století. České vodní právo a související právní předpisy po roce 1948. Zhodnocení současného českého zákona č. 254/2001 Sb., o vodách. Související komunitární a vybraná zahraniční právní úprava.