Krajiny vnitřní a vnější : texty o paměti krajiny, smysluplném bobrovi, areálu jablkového štrůdlu a také o tom, proč lezeme na rozhlednu - Cílek, Václav (Dokořán, 2002)
Eseje o vlivu rozmanitosti krajiny, vzniklé jejím geologickým vývojem i činností člověka, na kulturu i duchovní život jejích obyvatel.